Historie

Dweilorkest De Wodkapel uit Marrum is in augustus 2003 ontstaan uit een groep muzikanten die voor de gelegenheid van een boerenbruiloft in Sybrandahûs de hoofden bij elkaar staken. Een aantal had ruimschoots dweilorkestervaring vanuit een recent opgeheven orkest, voor anderen was het een nieuwe tak van sport. Aanvankelijk was er niet meteen het doel om een dweilorkest ‘voor de lange termijn’ te formeren, echter vrijwel meteen na dit klusje kwam de vraag om te participeren in de Sinterklaasintocht in Leeuwarden. Dit bood meteen een podium voor een vrij groot publiek en er werd dan ook besloten om door te gaan met repeteren. Na een half jaar vormde zich en complete vaste bezetting en sindsdien kon structureel op de vrijdagavond gerepeteerd worden.

Een naam had het orkest nog niet, en ook geen tenu. In het voorjaar van 2004 kwam de vraag om enkele optredens in Vlaanderen te verzorgen, waaronder eentje bij de oogstfeesten in Reet. Door de sponsor van dit evenement werd de Wodkapel, zoals het vanaf toen heette, voorzien van groene T-shirts. Groen bleek niet veel gebruikt in de kleding van andere orkesten in Friesland, en groen is dan ook de basis gebleven van de huidige T-shirts. Later werden de blauwe fleecejacks aan de uitrusting toegevoegd. In muzikaal opzicht heeft de Wodkapel altijd een eigen koers gevaren. Alle arrangementen worden door eigen leden geschreven, en dat zorgt voor de unieke sound.

Tegenwoordig treedt De Wodkapel zo’n 20 keer per jaar op, waarbij er jaarlijks wordt deelgenomen aan een dweilorkesten festival. De Wodkapel probeert ieder jaar de agenda te vullen met een mix van nieuwe aanvragen en vast terugkerende evenementen. Het carnaval in Sneek, de vlootschouw tijdens de Sneekweek en de wijkfeesten in de Leeuwarder Vosseparkwijk zijn daarbij veelvuldig bezocht. Bijzondere optredens de afgelopen jaren waren o.a. de 11-stedentochtproductie van Tryater, de Gondelvaart in Aldeboarn en twee maal de Alpe d’Huzes fietstocht in Huez en Bourg d’Oisans (Fr.) waar de Wodkapel de vele fietsers een hart onder de riem heeft gestoken.